Lokaal bier – Bax Bier uit Groningen

De Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale bekendheid dankzij hun keuze voor verrassende smaken en ingrediënten en opvallende namen. Bax Bier heeft sinds 2016 een eigen brouwerij aan de Friesestraatweg in Groningen waar ze ook een proeflokaal en terras exploiteren. Bax Bier werkt graag samen met andere partijen met zogenoemde ‘collaborations’ en viel met hun eerste bieren al direct in de prijzen.

Ontstaansgeschiedenis Bax Bier

Als hobby begonnen Groningers Jeroen Bax en Sepp Jansen al redelijk jong thuis met het brouwen van speciaalbier. Tot ze op een gegeven moment een bier gemaakt hadden, dat zo goed was dat ze het best durfden verkopen. Het idee voor een eigen brouwerij was geboren. Met hun eerste twee creaties – ontwikkeld in een thuisbrouwerij bij Jeroen Bax thuis – stappen ze in 2014 naar een Amsterdamse brouwerij om een groter volume aan de man te kunnen brengen. De eerste bieren van Bax zijn een Smoked Porter en een Amerikaans Blond bier. Ze worden al snel verkocht in horeca en slijterijen in het noorden van het land.

Vanaf 2016 heeft Baxbier zijn eigen brouwerij aan de Friesestraatweg in Groningen. Hier worden anno 2019 rondleidingen gegeven en is een proeflokaal en terras aanwezig. Het merk is dan al redelijk bekend onder bierliefhebbers. De keuze voor bekende biersoorten met een originele twist en opvallende namen zullen hier zeker aan bijgedragen hebben. Daarnaast gaan ze een samenwerking niet uit de weg: Bax Bier brengt graag zogenoemde ‘collaborations’ uit: bieren die zijn ontwikkelt in samenwerking met andere partijen en brouwerijen.

Kon Minder en Oma’s Pruim

Kon Minder is zoals Bax Bier het zelf omschrijft “de kreet van een dolenthousiaste Groninger die zijn waardering wil uitspreken.” Logisch dus, dat dit de naam was van één van de eerste bieren van de Groningse brouwerij. Maar wat te denken van Oma’s Pruim (bockbier), Koud Vuur (smoked porter) of Rokkenjager (fruitige lentebok)? Ze zijn allen bedacht door de brouwers zelf. Zo stond Jeroen Bax in de tuin van zijn oma te kijken naar haar pruimenboom toen hij het idee kreeg voor dit bockbier en is Rokkenjager een eerbetoon aan de bedenker van rokjesdag, om het begin van de lente te vieren.

Verrassende smaken

Een ding is zeker, de namen van Bax Bier zijn net zo verrassend als de smaken van de bieren zelf. De invloed van Amerikaanse en Britse biersoorten is duidelijk aanwezig bij Bax Bier. Zo is de naam van IPA Hiphopper geïnspireerd op Rapper’s Delight van Sugarhill Gang. Deze IPA is gebrouwen met vier hippe Amerikaanse hopsoorten, die het bier een mooie bitterheid geven. Bakkie Doen heeft daarentegen weer vrij zoete smaken als toffee, karamel en rozijnen. Het gebruik van gebrande koffiebonen geven het bier een subtiele koffiesmaak.

Prijzen

Bax Bier timmert aan de weg en dat blijft niet onopgemerkt. Al met het eerst gebrouwen bier – Koud Vuur – wonnen ze goud op Brussels Bier Challenge, een jaarlijkse internationale bierwedstrijd. Kon Minder Blond kreeg toen zilver. In 2018 werden ze door Beerwulf, een online bierwebshop, verkozen tot winnaar van de provincie Groningen in de landelijke Beerwulf Brouwerij Verkiezing. Niet gek voor een onderneming die pas sinds 2014 meedraait

Lees verder

  • Lokaal bier: Terug van weggeweest: Lokaal bier (special)

bron