Lever ontgiften door voedingsmiddelen en dranken

De lever is een belangrijk orgaan van het menselijk lichaam dat een vitale rol speelt in de stofwisseling. De lever zuivert ongeveer anderhalve liter bloed per minuut. De lever zorgt tevens voor de uitscheiding van schadelijke verbindingen. Dit orgaan verwerkt tegelijkertijd 500 onmisbare essentiële biochemische, metabolische reacties. Door onder andere ongezonde eetgewoonten en een ongereguleerde consumptie van alcohol ontstaat sneller schade aan de lever, waardoor deze zijn functies niet meer goed kan uitvoeren. Het is bijgevolg belangrijk om goed te zorgen voor de lever, zodat deze alle gifstoffen kan verwijderen. Er zijn verschillende natuurlijke remedies om de lever te reinigen, waaronder de consumptie van voedingsmiddelen die helpen bij ontgifting van de lever. Deze voedingsmiddelen stimuleren het natuurlijke vermogen van de lever om zich te ontdoen van giftige afvalstoffen zonder enige aanvullende supplementen.

  • Dranken die de lever ontgiften
  • Gember- en citroenthee en zuivering van lever
  • Groene thee
  • Kamillethee
  • Muntthee
  • Fruit en reiniging van lever
  • Appels
  • Citroenen
  • Groenten die de lever reinigen
  • Artisjokken, goed voor de levergezondheid
  • Avocado’s
  • Bieten
  • Kruisbloemige groenten
  • Wortelen
  • Kruiden, specerijen en gifstoffen verwijderen uit lever
  • Knoflook
  • Kurkuma
  • Andere voedingsmiddelen voor leverontgifting
  • Kaliumrijk voedsel
  • Olijfolie
  • Walnoten
  • Effectiviteit van en kritiek op lever detoxen (ontgiften)
  • Niet nodig
  • Niet effectief
  • Voedingstekorten
  • Tips voor bescherming van de leverfunctie
  • Alcohol beperken
  • Gewicht onder controle houden
  • Risico op virale hepatitis verlagen
  • Screenen op leverziekten

Dranken die de lever ontgiften

Gember- en citroenthee en zuivering van lever

Gember

en citroen bevorderen gewichtsverlies. Beide ingrediënten bevatten vitamine C en antioxidanten die helpen bij het verwijderen van gifstoffen en de

stofwisseling van het lichaam verbeteren

. Beide drankjes zijn nuttig bij het verwijderen van toxines uit de

lever

.

Groene thee

Groene thee is één van de genezende ingrediënten voor de lever. Het bevat antioxidanten zoals catechinen. Deze plantaardige antioxidanten verhogen de leverfunctie en helpen bij een soepele ontgifting van de lever.

Kamillethee

Kamillethee is een uitstekende drank voor de menselijke lever. Het is gemakkelijk te verteren door het lichaam en is een rijke bron van veel antioxidanten die helpen bij de soepele ontgifting van de menselijke lever. Kamillethee heeft kalmerende eigenschappen die stress doen verlichten en de slaapkwaliteit verbeteren. Kamillethee is daarom een sterk aanbevolen drankje voor patiënten die lijden aan slapeloosheid en een depressie. Mensen consumeren deze thee bij voorkeur ’s avonds.

Muntthee

Muntblaadjes bevatten essentiële oliën die het vermogen van het lichaam verbeteren om afvalstoffen te verwijderen en van binnenuit te ontgiften. In muntblaadjes bevindt zich eveneens menthol. Dit bevordert ook de specifieke ontgifting van de lever.

Fruit en reiniging van lever

Appels

Appels bevatten veel pectine, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het spijsverteringskanaal en het reinigen van dit kanaal. Dit helpt bij de natuurlijke ontgifting van de lever.

Citroenen

Citroen bevat citroenzuur en helpt net als andere citrusvruchten om de lever op natuurlijke wijze te reinigen. Het helpt het lichaam om zich te ontgiften. De gifstoffen worden weggespoeld nadat ze zijn opgenomen door het water dat in het lichaam aanwezig is. De consumptie van versgeperst citroensap in de ochtend stimuleert de leverfunctie en doet deze tevens beter werken.

Groenten die de lever reinigen

Artisjokken, goed voor de levergezondheid

Artisjokken zijn goed voor de leverontgifting. Deze groenten verhogen de productie van gal. Gal helpt verteringsvetten maar spoelt ook gifstoffen, overtollig vet en afval uit de lever weg.

Avocado’s

Avocado’s zijn één van de voedingsmiddelen die de lever reinigen vanwege hun gezonde vetten en micronutriënten. Ze helpen het lichaam ook glutathion te produceren, een stof die de lever helpt om zware metalen, milieuverontreinigende stoffen en toxines die door stress worden geproduceerd, te verwijderen.

Bieten

Bieten zijn gevuld met bètacaroteen en andere antioxidanten die giftige stoffen, oxidatieve stress en vrije radicalen bestrijden. Oxidatieve stress verwijst naar de verstoring van de balans van vrije radicalen en antioxidanten. Ze bevatten ook betaïne, dat de levercellen stimuleert om toxines vrij te maken, en pectine, dat zich bindt aan toxines in de darmen zodat het lichaam ze niet absorbeert of weer opneemt.

Kruisbloemige groenten

Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige groenten en zijn rijke bronnen van glucosinolaat. Deze groenten bevorderen de productie van leverenzymen. De natuurlijke enzymen in de lever fungeren als spoelmiddelen en sturen kankerverwekkende stoffen en andere gifstoffen uit het lichaam.

Wortelen

Wortelen zijn rijk aan antioxidanten zoals bètacaroteen die veel gifstoffen opzuigen en schade aan levercellen voorkomen. Wanneer de cellen niet langer goed functioneren, verhoogt dit het risico op bepaalde ziekten, zoals levercirrose, littekens in de lever of zelfs leverkanker. Wortelen zijn levergezonde voedingsmiddelen.

Kruiden, specerijen en gifstoffen verwijderen uit lever

Knoflook

Knoflook helpt bij het reinigen van de lever. Het stimuleert leverenzymen die het lichaam helpen gifstoffen te verwijderen. Grote hoeveelheden allicine en selenium zijn ook aanwezig in knoflook, wat helpt bij het activeren van de reinigende werking van de lever.

Regelmatige lichaamsbeweging in combinatie met levergezonde voedingsmiddelen is belangrijk /

Bron: Skeeze, Pixabay

Kurkuma

Kurkuma is een magisch kruid dat de lever op een natuurlijke wijze ontgift. Ruwe kurkuma is de beste bron van voedingsstoffen die voordelen biedt voor de gezondheid. Het verhoogt de enzymfuncties en helpt bij het verwijderingsproces van voedingstoxines uit het lichaam. Door regelmatig deze voedingsmiddelen te consumeren, is het mogelijk om zich te ontdoen van de gifstoffen die een negatief effect op de lever kunnen hebben. Mensen moeten kurkuma consumeren in combinatie met een voedzame, gevarieerde en gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zodat de lever gezond blijft en zijn gebruikelijke functies blijft uitvoeren.

Andere voedingsmiddelen voor leverontgifting

Kaliumrijk voedsel

De aanbevolen inname van kalium is 4.700 milligram per dag. Veel mensen hebben een tekort aan kalium (hypokaliëmie). Kalium is nodig om cholesterol te verlagen, de systolische bloeddruk te verlagen, en de hartgezondheid te stimuleren. Deze functies dragen allemaal bij aan de leverreiniging. Enkele rijke bronnen van kalium zijn onder andere bananen, zoete aardappelen, rode bieten en spinazie.

Olijfolie

De lever wordt hoofdzakelijk aangetast door de bakolie die aanwezig is in de voeding. Organische oliën zoals lijnzaadolie, hennepolie en olijfolie zijn geweldige reinigingsmiddelen voor de lever. Deze biologische bakoliën hebben een vetbasis die met succes schadelijke gifstoffen uit het lichaam absorbeert. Dezelfde lipidenbasis helpt bij de natuurlijke ontgifting van de lever.

Walnoten

Walnoten zijn één van de meest aanbevolen superfoods. Ze zijn gunstig voor de hartfunctie en hartgezondheid. Walnoten helpen eveneens bij een natuurlijke reiniging van de lever. Ze zijn rijke bronnen van het aminozuur arginine, wat gunstig is voor de lever en het opgeslagen ammoniak ontgift. Omega-3-vetzuren in walnoten zuiveren de lever op natuurlijke wijze.

Effectiviteit van en kritiek op lever detoxen (ontgiften)

Hoewel het ontgiften van de lever door velen, zeker in de alternatieve geneeskunde, wordt gezien als effectief, is de wetenschap kritisch.

Niet nodig

Detox-producten en detoxdiëten zijn in principe niet nodig. Dit meldt Insider.com die gesproken heeft met een expert in januari 2019. Als een persoon gezond is, verwijdert het lichaam reeds alle toxines (gifstoffen). Het lichaam is in staat om zichzelf te reinigen of te ontgiften met behulp van normale lichaamsfuncties (ademen, naar het toilet gaan, de leverfunctie, ). Het is niet nodig om een ​​bepaald dieetplan te volgen om te reiniging of ontgifting van de lever te stimuleren of versnellen. Het werk van ontgiften wordt voornamelijk uitgevoerd door de lever en de nieren. De nieren filteren bloed, verwijderen afval en extra water om urine te maken. De lever zet gifstoffen om in onschadelijke stoffen of zorgt ervoor dat ze uit het lichaam worden uitgescheiden. Samen blijven ze giftige stoffen verwijderen, ook al eten mensen bepaalde voedingsmiddelen niet. Tenzij er een verstopping is in één van deze organen die het ontgiften dag en nacht doen, is het absoluut niet nodig om het lichaam te helpen bij het verwijderen van toxines.

Niet effectief

Het detoxen van de lever helpt niet om reeds aanwezige leverschade te herstellen. Er is ook geen goed bewijs dat detoxdiëten helpen bij het elimineren van gifstoffen uit het lichaam, volgens een recensie gepubliceerd in de Journal of Human Nutrition and Dietetics in 2014.

Voedingstekorten

De meeste detoxdiëten voor de lever zijn ook erg ontoereikend in vet en eiwitten en koolhydraten indien mensen enkel voor deze voedingsmiddelen en dranken opteren. Hierdoor ontstaan vitaminen- en mineralentekorten. Het eten van te weinig calorieën resulteert sneller in hoofdpijn, humeurigheid, zwakte / weinig energie, vermoeidheid, een depressie en obstipatie. Detox-diëten met weinig koolhydraten en/of vet tasten de hersenen op een negatieve manier aan.

Tips voor bescherming van de leverfunctie

Er zijn diverse wetenschappelijk bewezen manieren om de lever te beschermen

Alcohol beperken is belangrijk voor de levergezondheid /

Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcohol beperken

Het overmatig drinken van alcohol leidt mogelijk tot een leverziekte. Het drinken van maximaal twee alcoholische drankjes per dag voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen is aanbevolen. Na verloop van tijd resulteert alcoholmisbruik tot een leveraandoening (alcoholische leverziekte) en verschillende andere gezondheidsproblemen.

Gewicht onder controle houden

Het is belangrijk om het gewicht in een gezond bereik te houden, door goed te eten en regelmatig te bewegen. Dit vermindert het risico op het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting. Lukt het niet goed om zelf het gewicht onder controle te houden, dan is het belangrijk om professionele hulp van een voedingsdeskundige in te roepen. Deze persoon kan tips geven inzake een gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding waarbij geen voedingstekorten ontstaan.

Risico op virale hepatitis verlagen

Diverse factoren verhogen het risico op virale hepatitis (ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus) zoals het gebruik van illegale drugs of onbeschermde seks met meerdere mensen. Het is belangrijk dat mensen deze risicofactoren vermijden.

Screenen op leverziekten

Indien mensen bepaalde risicofactoren hebben voor het ontwikkelen van een leverziekte, zoals overmatig alcoholgebruik of een familiegeschiedenis van een leveraandoening, is het belangrijk om zich regelmatig te laten testen door een arts, aangezien chronische leverziekten vaak jaren vorderen voordat de symptomen pas duidelijk worden.

Lees verder

  • Levercirrose (cirrose) door hepatitis of alcoholmisbruik
  • Leverfibrose: Littekens in lever door herhaalde verwonding
  • Levergezondheid: Tips voor goede leverfunctie
  • Leverschade door geneesmiddelen: hepatotoxiciteit
  • Leverziekte: Symptomen leveraandoening / schade aan lever

bron