Hoe frituur ik en hoe maak ik het frituurapparaat schoon?

Voordat je voedsel in een frituurpan plaatst dien je de olie voor te verwarmen. Een verwarmingselement zorgt ervoor dat het vet of olie op een zeer hoge temperatuur kan komen. Je kunt zowel frituurolie als bijvoorbeeld kokosolie gebruiken om je voedsel mee te frituren. Het is aanbevolen om frituurolie te gebruiken die nog redelijk vers is. Hiermee kun je zoveel mogelijk voorkomen dat er giftige stoffen in je voedsel terechtkomen. Hoe vaak dien je de olie precies te verversen en hoe maak je een frituurpan schoon?

Frituurpan

  • Het gebruik van olie- en vetsoorten
  • Het opwarmen van de frituurpan
  • Hoe maak ik een frituurpan schoon?

Het gebruik van olie- en vetsoorten

Er bestaan allerlei oliesoorten en vetsoorten die je kunt gebruiken om mee te frituren. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van zachte of vloeibare margarine uit een fles. Hiernaast kun je plantaardige olie gebruiken zoals olijfolie, zonnebloemolie of kokosolie. Let hierbij op dat vierge (ongeraffineerde) kokosolie een rookpunt heeft van 177 graden. Dit betekent dat op deze temperatuur het vet begint te ontleden en je met deze olie onder die temperatuur dient te frituren. Bij een te hoge temperatuur komen er namelijk schadelijke stoffen vrij.

Het verversen van olie

Het is aanbevolen om voor gebruik de olie van de vorige keer te zuiveren of te verversen. Voedingscentrum geeft aan dat je de olie dient te verversen als het vijf tot zeven maal is gebruikt. Het zuiveren doe je door de olie door een zeef te halen en de overblijfselen weg te gooien. Hiermee verwijder je een deel van de verbrande stukjes die zich in de olie bevinden. Deze verbrande stukjes kunnen giftige stoffen bevatten, zoals PAK’s en acrylamide.

Kokosolie gaat veel langer mee dan andere oliesoorten. Je kunt deze olie namelijk meerdere keren gebruiken omdat kokosolie haast niet met zijn omgeving reageert. Dit komt omdat het 92% uit verzadigde vetzuren bestaat. Verzadigde vetzuren hebben een andere molecuulstructuur waardoor deze minder snel met andere moleculen reageren.

Maximale hoeveelheid olie

Er staat op de frituurpan met twee lijnen (minimum en maximum) aangegeven hoeveel olie je dient te gebruiken. Als je te veel olie gebruikt kan de pan overlopen en is er door de bruisende olie zelfs kans op het ontstaan van brand. Als er ooit sprake is van brand is het aanbevolen om rustig te blijven en het vuur af te dekken met bijvoorbeeld een deksel of lege pan. Er mag absoluut geen water gebruikt worden omdat water de situatie kan verergeren.

Het opwarmen van de frituurpan

Frituurpannen hebben een beschermlaag zodat je olie op een zeer hoge temperatuur kunt krijgen. De olie dien je eerst voor te verwarmen voordat je het voedsel in de olie plaatst. Dit voorkomt dat je voedsel te vettig wordt omdat je het voedsel minder lang hoeft te bakken. Tevens zorgt dit voor een krokant laagje en weet je zeker dat het voedsel goed gaar is. Het opwarmen gebeurt met behulp van een verwarmingselement dat meestal uit twee buizen bestaat. Sommige frituurpannen kunnen een temperatuur van maximaal 190 graden bereiken.

Wanneer de temperatuur te hoog is ingesteld kan het voedsel uitdrogen en er oxidatie plaatsvinden. Oxidatie betekent dat er een chemische reactie met zuurstof plaatsvindt. Als gevolg hiervan kan het vet vies gaan smaken.

Apart frituren

Zorg ervoor dat je niet te veel voedsel tegelijk frituurt. Het zorgt er namelijk voor dat de temperatuur een tijdje daalt waardoor het voedsel uiteindelijk vetter kan worden. Ook als je verschillende voedselsoorten tegelijk frituurt kun je de smaak verliezen. Hiernaast heb je een grotere kans dat de frituurpan overloopt wanneer je te veel voedsel tegelijk in de frituurpan plaatst. Zorg er tevens voor dat het voedsel niet vochtig is en er geen ijs aan zit als je het in de frituurpan plaatst, hierdoor kan de olie namelijk gaan spetteren.

Hoe maak ik een frituurpan schoon?

Voorbereiding

Voordat je de frituurpan schoonmaakt dien je voor de veiligheid de stekker uit het stopcontact te halen. Tevens is het belangrijk dat de olie geheel is afgekoeld. Het is afgeraden om olie in de gootsteen te werpen omdat deze hierdoor verstopt kan raken en je het milieu hiermee vervuilt. Je kunt olie terug in de verpakking stoppen om het vervolgens in de afvalbak te plaatsen. Hiernaast bestaan er allerlei verzamelpunten bij supermarkten, kinderboerderijen, sportclubs en scholen. De olie wordt hier verzameld en kan vervolgens in biobrandstof omgezet worden.

Het verwarmingselement

Elektrische onderdelen en het verwarmingselement mag je niet in de vaatwasser te plaatsen. Hiermee kun je namelijk het apparaat beschadigen en kan er tijdens het gebruik zelfs kortsluiting ontstaan. Wanneer het apparaat is afgekoeld kun je door middel van vochtig keukenpapier het verwarmingselement schoonmaken. In sommige gevallen kun je dit onderdeel van de frituurpan loskoppelen zodat je hier beter bij kunt. Let hierbij goed op dat je het verwarmingselement niet buigt, het is namelijk een fragiel onderdeel.

Het frituurmandje

Het is afgeraden om het frituurmandje in de vaatwasser te plaatsen omdat het hierdoor beschadigd kan raken. Het is verstandiger om het voorzichtig met de hand af te wassen.

De pan

De pan kun je schoonmaken door er water in aan de kook te brengen. Hiervoor gebruik je dezelfde hoeveelheid water als de hoeveelheid olie die je normaal gesproken gebruikt. Het is belangrijk om tijdens het opwarmen hierbij aanwezig te zijn om te voorkomen dat het water volledig verdampt. Stel hierbij het apparaat in op 100 graden.

Overgebleven vetresten

Vetresten die nog op de pan en deksel overgebleven zijn kun je bijvoorbeeld met vochtig keukenpapier verwijderen. Olie die hard is geworden kun je met een spatel of plastic bestek voorzichtig wegschrappen. Probeer krassen te voorkomen zodat de beschermlaag niet beschadigd raakt.

bron